Bitclix

måndag 13 oktober 2014

Hur får man BitCoins?



Hur får man bitcoins?

Det genereras nya bitcoin varje gång ett nytt block skapas. Just nu genereras 25 bitcoins för varje block (denna siffra halveras ungefär var fjärde år) och dessa tillfaller den som lyckas skapa blocket. Att skapa ett block är ett trial-and-error-arbete där det gäller att hitta ett hashvärde som är tillräckligt litet, så ju fler hashvärden du hinner räkna ut under en viss tid desto större chans att vara den som skapar nästa block. Eftersom så mycket datorkraft över hela världen tävlar om detta kan det ta väldigt lång tid innan du lyckas skapa ett block så därför väljer folk ofta att gå ihop i grupper (s.k. Mining Pools) där man istället delar på belöningen när någon i gruppen skapat ett block. Men fortfarande behöver du datorkraft att bidra med för att kunna vara med i en miningpool.

Cloud Mining

Däremot finns det så kallad Cloud Mining som är ett sätt att köpa datorkraft från en virtuell server som sköter grävandet åt dig. Det negativa med detta är att det finns folk som vill ha betalt för sitt arbete och investeringen i sina servrar. Det betyder att du inte tjänar lika mycket som du kanske skulle göra om du köpt hårdvaran själv. Men så får du ju också oftast den senaste mining tekniken och slipper oroa dig för höga elräkningar och maskiner som går sönder. För att inte tala om värmen som alstras.

Den bästa Cloud Minern som också är den största (ca 51% av marknaden) är CEX.IO. Här köper du datorkraft i form av GH/s GigaHash/second. När du köpt GH/s behåller du den livet ut. Den börjar genast att arbeta för dig och gräva fram BitCoin. Vill du sen sälja den gör du det till det rådande marknadspriset på sidans trading del. Där kan du också köpa och sälja olika slags coinvaluta som AltCoins, LiteCoins m.fl.

Så här går det för mig just nu:





Köpa BitCoins

Vill du köpa BitCoin rekommenderar jag Safello.com som är ett svenskt företag. De tar emot betalningar via kreditkort, Swisch och banköverföringar via handelsbanken.


Steg-för-steg:

Som exempel kan man alltså göra så här:

1. Skapa en plånbok på t ex CoinBase och notera plånbokens adress (det går att skapa flera adresser).

2. Skapa ett konto på Safello.se eller BTCx.se (i vissa fall måste man först skapa en plånbok innan man kan registrera en order).

3. Föra över pengar till sajten enligt sajtens instruktioner.

4. Köpa/växla in till bitcoin när pengarna finns på kontot på sajten. Då hamnar dina bitcoin direkt på den plånboksadress du angett vid orderläggningen, så snart den genomförts.
Köp lokalt

Ett annat sätt att skaffa bitcoin är att försöka hitta någon som vill sälja dem till dig via exempelvis localbitcoins.com eller så kan man besöka måndagsmötet Satoshi Square Stockholm som sker varje måndagkväll på Royal Viking Hotell i Stockholm. Då kan det vara bra att först ha laddat ner en bitcoinklient (en plånbok) till sin mobiltelefon, exempelvisBlockchain som finns till både Iphone och Android.


FAKTA: BITCOIN

* En bitcoin, flera bitcoin. Ordet uttalas likadant i singular som plural. Första bokstaven ska vara gemen (liksom i "internet" eller "krona"). Vill man däremot referera till det underliggande protokollet (själva systemet) är det mer lämpligt att använda en versal bokstav i början.
* XBT börjar allt mer betraktas som förkortningen för bitcoins växlingskurs gentemot dollarn, men det talas också om att XBT kan komma att referera till en millibitcoin, alltså 0.001 bitcoin. Den enheten kan också uttalas millibit och motsvarar i dagsläget (i slutet av november 2013) ungefär fem kronor.
* Bitcoin betraktas av Finansinspektionen som ett "betalningsmedel", inte en valuta, men det spelar mindre roll för användarna som kan betrakta fenomenet som ett finansiellt instrument, som en internationell transaktionsmetod, en handelsvara eller en valuta, exempelvis.
* En bitcoin är delbar ner till åtta decimaler (en hundramiljondels av en bitcoin), så man skulle kunna köpa en limpa bröd för 0.003 bitcoin. Därför spelar det mindre roll hur mycket varje "hel" bitcoin är värd när de används för att köpa eller sälja varor.
* Även dessa mindre enheter har egennamn, som en mikrobitcoin, eller en millibitcoin. Den just nu minsta enheten, 0.00000001 bitcoin, kallas en "Satoshi", efter upphovsmannen/männen bakom systemet.
* Det är inte känt vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade